Indholdsfortegnelse

TPE handsker

TPE handsker er en engangshandske, som kvalitetsmæssigt minder om vinylhandsker. TPE handsker kan være et udmærket alternativ til vinylhandsker, da handsken har fordele, som brugeren måske foretrækker.

I denne artikel kan du få mere at vide om hvilke fordele og ulemper der er ved TPE handsker, og hvilke opgaver handsken er egnet til.

Hvad er TPE handsker?

TPE handsker er rummelige engangshandsker, som er beregnet til opgaver med lav risiko. Handskens holdbarhed og beskyttelsesevne er bedre end vinylhandsker og LDPE handsker, også kaldet tankhandsker.

TPE handsken kommer dog til kort, når man sammenligner med nitrilhandsker og latexhandsker, som har høj komfort, bedre gennemfølingsevne, og højere beskyttelse. Er du i tvivl om hvilken handske, der passer bedst til dit behov? Få mere at vide om de 6 mest brugte engangshandsker i vores guide: Engangshandsker: Den definitive guide. Du finder guiden ved at scrolle lidt ned på siden, som du lander på. 

6 fordele ved TPE handsker

TPE handsker er billigere end vinylhandsker, så handskens pris er den første fordel. TPE handsker fås til ca. 89 – 153 kr. for 200 stk. handsker. Til sammenligning koster vinylhandsker ca. 60 – 125 kr. for kun 100 stk. handsker. Man får derfor flere handsker for pengene, hvis man køber TPE handsker. 

TPE handsker anbefales typisk til fødevarehåndtering, da handsken er godkendt til det. Og her er den anden fordel ved handsken: Du kan håndtere både fede og ikke-fede fødevarer med TPE handsker. Til sammenligning kan vinylhandsker og LDPE handsker kun bruges til kontakt med ikke-fede fødevarer. 

TPE handsker består af et nyskabende materiale, som omslutter hænderne. Det er de termoplastiske elastomer i handskematerialet der tilpasser sig, når de møder en varmekilde, f.eks. hænderne. Det giver handskerne en tredje fordel: God pasform og gennemfølingsevne.

Den fjerde fordel er, at TPE handsker er mere robuste end vinylhandsker: Handsken holder til langvarig brug, stræk og bøj, inden den bør udskiftes. I videoen nedenunder kan man se en stresstest af handsken, der viser handskens robusthed: 

Den femte fordel er bedre komfort for brugeren. Det skyldes, at plastmaterialet er tyndere, fleksibelt, og tilpasser sig hånden ved varmepåvirkning. Til sammenligning er vinyl et lukket materiale, som gør det svært for huden at ånde. 

Den sjette fordel er at TPE handsker er fri for risikable stoffer. Handsken er fremstillet af syntetisk plast, og derfor fri for naturlige latexproteiner, som kan give allergi. TPE handsker indeholder ikke de problematiske blødgørere ftalater, som mistænkes for at være hormonforstyrrende. Nogle vinylhandsker kan indeholde ftalater. 

Ulemper ved TPE handsker

Hvis man vil have en meget billig engangshandske, så er TPE handsker ikke den billigste. Her vinder LDPE handsken: Den fås til salg for helt ned til 10 kr. for 100 stk. handsker, og kan bruges til fødevarehåndtering ligesom TPE handsker, dog ikke fede fødevarer. 

En anden markant ulempe ved TPE handsken er, at de ikke yder beskyttelse i forbindelse med opgaver med høj risiko. TPE handsker kan ikke skærme mod biologiske smittekilder, bakterier, virus eller stærk kemi. Nitrilhandsker yder derimod høj beskyttelse mod disse risici.

Hvis man søger en engangshandske til præcisionsarbejde, hvor gennemfølingsevne er afgørende, er TPE handsker ikke det mest oplagte valg. Nitrilhandsker og latexhandsker har den bedste gennemfølingsevne, og er derfor bedre egnet til opgaver, der kræver stor nøjagtighed. 

Hvad beskytter TPE handsker mod?

TPE handsker er gode til hygiejnisk fødevarehåndtering. Handskerne sikrer, at fødevarer, der berøres, tilberedes eller rækkes videre til kunder, forbliver hygiejniske. TPE handsker er desuden alsidige, da de velegnede til håndtering af både fede og ikke-fede fødevarer.

TPE handsker udmærker sig også ved at være vandtætte: De beskytter derfor udmærket mod vand, snavs og smuds.

Hvad beskytter TPE handsker ikke mod?

TPE handsker er uegnede til opgaver, hvor man kan komme i kontakt med stærk kemi, vira eller bakterier. Rengøringspersonale, der anvender stærk kemi, får eksempelvis ikke den fornødne beskyttelse med TPE handsker. Sundhedspersonale, der kan udsættes for smitte fra virus og bakterier, skærmes heller ikke ved at bruge TPE handsker.

Kosmetologer, frisører og tatovører, som arbejder med kemi, eller kommer i nærkontakt med kunder, får heller ikke optimal beskyttelse fra TPE handsker. Nitrilhandsker er et sikkert, allergifrit, alternativ til denne type opgaver.

Hvilke opgaver kan TPE handsker bruges til?

TPE handsker er velegnede til brug i professionelle køkkener, da handskerne er fødevaregodkendte til både fede og ikke-fede fødevarer. Handsken har en udmærket gennemfølingsevne og giver et udmærket greb om fødevaren – dog ikke så præcis som nitrilhandsker.

Fødevareansatte, som arbejder i bagerafdelingen, kan også bruge TPE handsker. TPE handsker kan desuden benyttes til snavsede og våde opgaver, da de er vandtætte. De kan derfor bruges af VVS-installatører, serviceansatte, eller private forbrugere. 

Hvor kan man købe TPE handsker?

Det største udvalg af TPE handsker fås online, f.eks. hos kædeforretninger eller rengøringsgrossister. TPE handsker fås i æsker med 100, 200 og 500 stk., og i forskellige størrelser fra small og op til størrelse XL.  

Hvad er TPE handsker lavet af?

TPE handsker er fremstillet af termoplastiske elastomerer, forkortet TPE. Materialet kaldes også polymerer, der har den samme elasticitet som gummi. Handskerne er syntetiske, og indeholder derfor ikke nogen naturlige proteiner. Handskerne er også fri for ftalater, som mistænkes for at være hormonforstyrrende. 

Hvordan fremstilles TPE handsker?

Handskerne fremstilles i en maskine, hvor to ark af TPE stemples på en varm håndform. Når handskerne er hæftet sammen, fjernes det overskydende plast, handskerne pakkes i æsker, og sendes videre til leverandøren.

TPE handsker er forholdsvis billige at producere: En maskine kan hurtigt fremstille hundredvis af handsker på få minutter. De fleste TPE handsker fremstilles i Kina. I denne video kan fremstillingsprocessen ses: 

Sådan bruger du TPE handsker

  • Fjern fingerringe og ure, som kan ødelægge handsken. 
  • Vask og tør hænderne helt, inden handskerne tages på. 
  • Undersøg handsken: Er der skader eller fejl? Så bør de kasseres. 
  • Hvis handskerne går i stykker undervejs, skal de udskiftes. 
  • Når du skifter opgave, bør handskerne også udskiftes.

TPE handsker kan ikke genbruges

TPE handsker er kun til engangsbrug, og er beregnet til kortvarige opgaver med lav risiko. Handskerne kan ikke genbruges, f.eks. af hensyn til miljøet, eller af sparehensyn.

Det kan eksempelvis ikke garanteres, at fødevarehåndtering foregår 100% hygiejnisk med en genbrugt handske. Det anbefales desuden at opbevare handskerne tørt, ved stuetemperatur og væk fra direkte sollys.