Indholdsfortegnelse

Nitrilhandsker

Nitrilhandsker har vundet mere og mere frem i de seneste år, til fordel for latexhandsken. Mange har fået øjnene op for flere fordele ved nitrilhandsken, og samtidig er prisen på handsken blevet lavere, på næsten samme niveau som latexhandsker, som kan udløse latexallergi.   

Her kan du få mere at vide om hvad nitrilhandsker er, hvordan de laves, og hvorfor det er en velegnet handske at bruge til mange slags opgaver.

Hvad er nitrilhandsker?

Nitrilhandsker er engangshandsker af syntetisk gummi, fremstillet til at beskytte bæreren. Ansatte i sundhedssektoren, f.eks. på laboratorier eller hospitaler, bruger nitrilhandsker som et vigtigt værnemiddel.

Sammenlignet med andre handsker, beskytter nitrilhandsker effektivt i situationer, hvor bæreren kan komme i kontakt med skadelige kemikalier, eller udsættes for smitsom sygdom, f.eks. ved patientkontakt. Få mere at vide om de 5 mest brugte engangshandsker i vores definitive guide til engangshandsker her: Engangshandsker: Den definitive guide. Du finder guiden ved at scrolle lidt ned på siden, som du lander på. 

Hvor bruges nitrilhandsker?

Nitrilhandsker er ikke kun beregnet til sundhedssektoren, det er en alsidig og velegnet handske til mange brancher, f.eks. service, rengøring, skønhed og fødevarer.

Nitrilhandsker har en god gennemfølingsevne, dog ikke helt så god som latexhandsken. 

Nitrilhandsken er behagelig i brug, og giver god beskyttelse mod kemikalier, farvestoffer, bakterier og vira, og sikrer en høj hygiejne. 

Hvad er nitrilhandsker lavet af?

Fremstillingen af nitrilhandsker foregår på forskellige vis hos producenterne. Der anvendes varierende former for teknologi, så engangshandskerne lever op til de krav, der stilles til brugssituationen og sikkerheden.

Nitrilhandskerne testes for sikkerhed, kvalitet og holdbarhed i forhold til EU-standarder og -love. Det sikrer, at handskerne kan anvendes til forskellige opgaver uden nogen sikkerhedsrisiko.

I videoen kan man se hvordan latexhandsker, vinylhandsker og nitrilhandsker klarer en stress-test: 

8 fordele ved nitrilhandsker

Nitrilhandsker er lavet af syntetisk gummi, som giver fleksible, meget strækbare handsker. Der er ikke latex i nitrilhandsker, et naturmateriale, som kan give latexallergi hos bæreren. Derfor foretrækkes nitrilhandsker af mange, både med og uden allergi. 

Nitrilhandsker skiller sig ud med følgende egenskaber:

 1. Latexfri 
 2. God gennemfølingsevne
 3. God pasform på hænderne
 4. Beskytter imod kemikalier
 5. Beskytter ved risikable opgaver
 6. Holdbare ved længere opgaver
 7. Lang holdbarhed ved opbevaring
 8. Modstandsdygtig mod punktering og rifter

Sådan fremstilles nitrilhandsker

Nitrilhandsker fremstilles af et materiale, der hedder nitril butadiene rubber (NBR). NBR er en copolymer, lavet af to molekyler: Acrylonitril og butadien, der laves ved en fremstillingsproces: Polymerisation.

De to molekyler sikrer, at materialet NBR beskytter effektivt imod kemikalier og er modstandsdygtigt. 

Acrylonitrile, polyacrylonitrile og acrylonitrile-butadiene-styren

Sådan foregår produktionen af nitrilhandskerne trin for trin

Trin 1. Pletter eller fremmedlegemer fjernes fra støbeformene til handskerne. Støbeformene dyppes i calciumcarbonat og en opløsning af calciumnitrat. Støbeformene stilles derefter til tørre.  

Trin 2. Dernæst dyppes støbeformene i beholdere med NBR, og handskerne varmes op ved høj temperatur. Handskerne formes, mens de tørrer i varmen. 

Trin 3. Derpå vil handskerne, alt efter hvilket formål de skal laves til, undergå en proces med polymerisation og/eller klorering, som giver et ekstra lag på handsken og styrker materialet. 

Trin 4. Til sidst fjernes handskerne fra støbeformene. Efter fremstillingen gennemgår handskerne et kvalitetstjek, for at sikre at de lever op til officielle standarder og regler. Derefter sendes nitrilhandskerne til distributionssteder, og ud til forbrugeren. 

Valuetek: How its made Cleanroom Nitrile Glove

Hvilken nitrilhandske er bedst at vælge?

Den mest velegnede nitrilhandske er lavet optimalt til brugssituationen, og yder den korrekte beskyttelse. Man kan overveje disse spørgsmål, når der skal vælges handske:

Hvilken branche?

Hvilken branche skal handsken bruges i? Til fødevarehåndtering, rengøring, skønhed/pleje eller undersøgelse og behandling? Der findes forskellige typer nitrilhandsker, som passer til de metoder og arbejdsgange, som bruges i forskellige brancher.

Hvilke opgaver?

Skal handsken f.eks. være fødevaregodkendt? Eller skal handsken beskytte effektivt imod kemikalier, f.eks. ved rengøring? Er handsken tiltænkt undersøgelses- og plejeopgaver, hvor smitteforebyggelse er vigtig?

Eller skal nitrilhandsken bruges til præcisionsopgaver, f.eks. tatovering eller skønhedsbehandling?

Hvilke egenskaber?

Skal handsken være sensitiv eller måske endda ultrasensitiv i forhold til gennemfølingsevne og præcision? Eller er det afgørende, at nitrilhandsken er i ekstra kraftig kvalitet, f.eks. til grovere madlavningsopgaver?

Det kan også overvejes, om det er relevant, hvilken farve handsken har? Der findes f.eks. blå handsker, som er nemme at få øje på under fødevarehåndtering.

Sorte handsker er også praktiske, fordi de skjuler blod og lignende, f.eks. ved tatovering. Nitrilhandsker findes derudover i en række andre farver, f.eks. grøn, lilla, pink og hvid.

Hvilken størrelse?

Det er er også vigtigt at finde ud af, hvilken størrelse nitrilhandsken skal have, og om der måske skal skaffes flere størrelser. Producenten Abena har f.eks. mange størrelse at vælge mellem:  X-small, Small, Medium, Large og X-large.

I den forbindelse er anbefales det, at handsken hellere er lidt større på hånden end lille og trang, da det kan øge risiko for brud på handsken.

Hvilket antal?

Alt efter mængden af arbejdsopgaver, kan det til slut være værd at overveje, hvor mange handsker der er brug for. Nitrilhandsker leveres i pakker med varierende antal, med 100 stk., 150 stk. og 200 stk.

Bemærk venligst, at pakker med 200 stk., fra f.eks. Abena, er større end almindelige pakker med nitrilhandsker, og derfor passer pakken ikke nødvendigvis til de gængse, almindelige handskestativer.

Nitrilhandsker fra Abena, Prime Source og Semperguard

Der er en række brands, som producerer nitrilhandsker. På Engangshandsker.dk kan du bl.a. få nitrilhandsker fra Abena, Prime Source og Semperguard.

Abena er en dansk, familieejet virksomhed med hovedsæde i Aabenraa, som sælger deres produkter i mere end 80 lande.

Prime Source er baseret i USA, og leverer produkter til fødevare-, service- og rengøringssektorer på verdensplan.

Semperguard, som startede i Østrig, har mere end 100 års erfaring med handskeproduktion, og er global leverandør af nitrilhandsker til f.eks. sundhedspersonale.

Derfor anbefales nitrilhandsker frem for latexhandsker

For din sikkerheds skyld, anbefaler vi, at du vælger nitrilhandsker frem for latexhandsker til f.eks. rengøring, fødevarehåndtering, pleje- og undersøgelsesopgaver. Grunden til det, er at nitrilhandsker ikke indeholder latexproteiner, som kan give brugeren invaliderende latexallergi.

Nitrilhandsker har desuden lang holdbarhed og beskytter rigtigt godt imod kemi og mikroorganismer. Nitrilhandsker er prismæssigt en smule dyrere end latexhandsker.  

Sådan bruges nitrilhandsker korrekt

Vælg gerne en handskestørrelse, som er en smule større end din hånd, det giver optimal pasform og komfort. Handskerne bør dog samtidig ikke sidde for løst på hånden. 

Sådan bruges nitrilhandsker korrekt:

 1. Fjern smykker og ure, så bakterier og brud på handsken undgås. 
 2. Vask og tør hænderne, inden handskerne tages på. 
 3. Hvis der er skader eller fejl på handskerne, bør de kasseres. 
 4. Hvis handskerne går i stykker under arbejdet, f.eks. i form af rifter eller punkteringer, skal de kasseres. 
 5. Når der skiftes fra en type opgave til en anden type opgave, bør handskerne udskiftes. 
 6. Bemærk venligst, at nitrilhandskerne ikke kan genbruges.

Sådan plejer du hænderne efter brug af engangshandsker

Når du er færdig med at bruge nitrilhandskerne er det en god idé at vaske hænder eller evt. bruge hånddesinfektion. Der kan nemt opstå bakterievækst på huden, når den er lukket inde i handsken. Det anbefales også at pleje huden med en neutral håndcreme, så fugtbalancen i huden bevares.