Indholdsfortegnelse

Latexhandsker

Latexhandsker er smidige, modstandsdygtige handsker, lavet af gummisaft fra gummitræer i Malaysia. Latexhandsker skiller sig ud ved en særligt god pasform og ekstra fin gennemfølingsevne.

Få mere at vide her om latexhandskers fordele og ulemper. Er latexhandsker f.eks. gode til at beskytte imod stærk kemi, eller er de bedre til at skærme mod biologiske smittekilder? Og hvad skal du være opmærksom på i forhold til latexhandsker og risiko for allergi?

Hvad bruges latexhandsker til?

Latexhandsker af god kvalitet er velegnede til en bred række opgaver. Handskerne passer f.eks. til sundhedspersonale, som skal udføre pleje- eller undersøgelsesopgaver. De går også godt i spænd til arbejde, der kræver præcision og sikkerhed, f.eks. når der skal farves hår i salonen, eller tatoveres i tattoo-butikken.

Da latexhandsker beskytter godt imod biologiske smittekilder og snavs, kan de f.eks. også bruges af laboranter, industriarbejdere, serviceansatte og VVS-installatører.

Hvilke fordele har latexhandsker?

Latexhandsker har en fortrinlig pasform, en komfortabel følelse og præcis gennemføling. Handsken beskytter effektivt imod virus, bakterier og biologiske kontaminanter såsom blod, sekreter, afføring, opkast.

Du får også god beskyttelse fra handsken, hvis der skal udføres opgaver, hvor du kommer i kontakt med olie, smuds og vand. Handsken passer godt til denne type opgaver, da den modstår brud, huller og rifter bedre end f.eks. nitrilhandsker. Latexhandsker er desuden mere miljøvenlige, da de er biologisk nedbrydelige. 

Hvilke ulemper har latexhandsker?

Omvendt har latexhandsker også nogle ulemper: For det første beskytter latexhandsker ringere mod stærk kemi, f.eks. i forbindelse med professionel rengøring, værkstedsarbejde eller industrielt arbejde.

For det andet kan latexhandsker desværre udløse latexallergi, pga. de latexproteiner, som naturgummiet indeholder. Det gælder især den pudrede version af handsken.

Af den grund anbefaler Sundhedsstyrelsen, at sundhedspersonale bruger upudrede latexhandsker.

Hvilken handske der passer til dig, afhænger af arbejdsopgaven, og de risici der er til stede. Hvis du gerne vil undgå allergi, og samtidig søger beskyttelse mod stærk kemi og biologiske smittekilder, er acceleratorfri nitrilhandsker et stærkt alternativ til latexhandsken. 

Du kan læse mere om nitrilhandsker og andre handsketyper i vores guide, som giver dig svar på alt, hvad du skal vide om engangshandsker. Du finder guiden ved at scrolle lidt ned ad siden, du lander på: Engangshandsker: Den definitive guide

Latexhandsker eller nitrilhandsker: Hvad skal jeg vælge?

På Engangshandsker.dk anbefaler vi, at du vælger nitrilhandsker frem for latexhandsker. Det skyldes for det første, at nitrilhandsker yder god beskyttelse mod flere risici på en gang: Stærk kemi, biologiske kontaminanter, olie, snavs og vand.

Nitrilhandsker har for det andet, sammenlignet med latexhandsker, en forsvindende lille allergirisiko. Hvis du helt vil undgå risikoen, kan du vælge acceleratorfri nitrilhandsker, som findes i vores E-sortiment.

Hvis du har brug for yderligere information om engangshandskers sikkerhed, er du altid velkommen til at kontakte os på tlf. 70 40 45 00.

Hvilken latexhandske er bedst?

Der findes et udvalg af latexhandsker med forskellige egenskaber: 

  • Med eller uden pudder.
  • Fødevaregodkendt.
  • Med tekstureret overflade.
  • Størrelser: X-small, small, medium, large og X-large.
  • Farve: Hvid/naturfarvet, sort, blå og pink.
  • I æsker med 100, 150 og 200 stk. 

Når du skal vælge latexhandske, afhænger valget af den brugssituation, som handsken indgår i. Du kan i den forbindelse overveje disse spørgsmål:

Skal handsken beskytte imod vira, mikroorganismer og bakterier?

Hvis ja, så er latexhandsker velegnede. 

Skal handsken bruges til fødevarehåndtering?

Hvis ja, så kan du vælge en fødevaregodkendt latexhandske.

Skal handsken beskytte imod stærk kemi?

Her er latexhandsker ikke særligt velegnede, da de kun beskytter begrænset mod stærk kemi. Du kan istedet vælge nitrilhandsker, eller kemikalieresistente flergangshandsker. 

Skal handsken have en god pasform og gennemfølingsevne?

Hvis ja, så er latexhandsker et godt valg, pga. den gode pasform og sensitivitet, som er overlegen i forhold til andre engangshandsker. 

Skal handsken være i ekstra kraftig kvalitet?

Hvis ja, så findes der latexhandsker af ekstra kraftig kvalitet, som er gode til at modstå brud. 

Vi anbefaler, at du kun vælger latexhandsker, hvis du:

  • Specifikt ønsker handskens særlige fordele mht. pasform og sensitivitet.
  • Ikke lider af latexallergi.

Der er altid en risiko forbundet med at bruge latexhandsker, da du kan udvikle latexallergi. 

Pris: Hvad koster latexhandsker?

Latexhandsker steg i pris under Covid-19, men er igen ved at finde sit naturlige prisleje. Handskerne fremstilles af gummitræer, som kun vokser i varme, tropiske områder i Kina og Malaysia. De to lande har derfor nærmest monopol på at eksportere latexhandsker til verden. Landene har samtidig selv fået et øget behov for latexhandsker i forbindelse med bekæmpelsen af coronavirusen.

Det giver færre latexhandsker på markedet, og større efterspørgsel, som leder til højere priser. Denne tendens forventes at vare i hele 2021. 

Generelt set varierer markedsprisen på latexhandsker også afhængigt af udbud og efterspørgsel. I skrivende stund ligger prisen på 100 stk. latexhandsker på ca. 55-65 kr. på pricerunner.dk.

Priseksemplet skal kun ses som vejledende, da priserne går op og ned, afhængigt af kampagner, udbud og efterspørgsel. 

Prisgaranti på handsker på Engangshandsker.dk

Vi vil gerne hjælpe dig, så du kan slippe for bekymringer om prisstigninger på latexhandsker. Derfor tilbyder vi prisgaranti på vores E-sortiment af engangshandsker – det gælder naturligvis også for latexhandsker.

Hvis du har spørgsmål til latexhandsker eller andre typer engangshandsker, er du velkommen til at ringe til os på tlf: 70 40 45 00. Vi har en venlig kundeservice, som er klar til at hjælpe dig.

Hvilke latexhandsker fås på Engangshandsker.dk?

Her på Engangshandsker.dk har vi latexhandsker fra bl.a Semperguard, Shamrock og Hygonorm.

Du kan vælge mellem pudrede og pudderfri handsker. Der er også forskellige farver at vælge mellem: Naturfarvet/hvid, blå og sort. Handskerne sælges i æsker med eksempelvis 100 stk. Vi sælger engangshandsker til både virksomheder og private. 

Hvor kan jeg også få latexhandsker?

Latexhandsker kan desuden fås både i butikker og online. Du kan f.eks. købe handsker i Matas og på det lokale apotek. Der findes også latexhandsker i byggemarkeder, f.eks. Bauhaus.

Du får dog det største og bredeste udvalg online, hvor latexhandsker i forskellige udgaver sælges af f.eks. rengøringsgrossister, kædebutikker og netapoteker.

Latexhandsker starter med saft fra gummitræet

Denne beskrivelse skylder tak til sikkerhedsleder Erling Østergaard fra Aarhus Tandlægeskole. Han har udgivet flere artikler, hvor han beskriver fremstillingen af engangshandsker i Malaysia på en studietur i 2002. 

Når der skal laves latexhandsker, starter processen på plantager med gummitræer, som skal tappes for saft. Råstoffet til latexhandsken kommer fra den hvide saft fra gummitræet (Hevea Brasiliensis), som forædles kontinuerligt af Rubber Research Institute of Malaysia, en statslig institution.

Gummitræerne tappes to-tre gang ugentligt, og hvert træ kan give ca. 70 liter gummisaft pr. år, og kan tappes for saften i ca. 25 år. Der produceres ca. 600.000 tons gummi i Malaysia, det vil sige en tiendedel af den globale produktion.

Gummisaft tappes fra træet

Gummisaften renses og koncentreres på fabrikken

Når træerne har leveret gummisaft, bringes den mælkehvide saft til en oparbejdsningsfabrik, hvor den hurtigt skal renses og koncentreres, så den ikke koagulerer eller bliver bakteriefyldt. Herefter hældes saften til lagring i tanke, hvor den hviler i 6 uger, inden den leveres til handskefabrikken.

Latexhandsker støbes på porcelænshænder

Latexhandskerne fremstilles på lange produktionslinier i fabrikken. Produktionslinien er fyldt med rækker af porcelænshænder, som roterende bevæger sig gennem produktionslinien.

Først renses hænderne i rensevæske og børstes af.  Så sænkes de i et kar med koaguleringsvæske, som oftest er sammensat af en calcium-nitratopløsning. Koaguleringsmidlet sørger for, at det første lag af latex straks bindes til håndformen, når den nedsænkes i latexmassen, som er tilsat forskellige kemikalier, der sørger for at latexhandsken bliver robust og beskytter, som den skal. 

Latexhandsker hærdes i ovne og afvaskes

Efter denne behandling, skal formene igennem en varmebehandling i en hærdeovn. Så gentages dypningen i latex, og handsken hærdes på ny. 

Handskens tykkelse og robusthed afhænger af hvor mange gange den gennemgår dyppe-hærde-processen.

Til sidst afsluttes processen med afvaskning af handsken for reststoffer (latexproteiner og kemikalier). Så får handsken en afsluttende, grundig hærdning, mens den kører gennem en produktionslinie med ovne. 

Der tilføjes evt. pudder og tekstur på handsken

Hvis latexhandsken skal være pudret, sker pudringen efter afvaskningen og hærdningen, mens den stadig sidder på porcelænsformen. Hvis handsken også skal have en tekstureret overflade, tages den derefter af formen og præges i overfladen, så handsken får den ønskede overflade.

Latexhandskerne testes og pakkes

Hvis latexhandskerne skal til Europa, skal produktionen overholde forskellige internationale standarder. Handskerne undergår derfor en række minimumtests. Her ses som eksempel testen, som udføres efter EU-standarden EN455 til medicinske undersøgelseshandsker til engangsbrug:

  • Proteinanalyse af rester af vandopløseligt latexprotein
  • Test for indhold af relevante restkemikalier
  • Test af handskernes renhed (ikke inkluderet i standarden)
  • Endotoxin test (kun et krav for sterile handsker)
  • Tæthedstest
  • Brudstyrke og stræklængde
  • Undersøgelse for synlige fejl og forureninger
  • Test om handsken indeholder pudder

Når latexhandsken er testet færdig, pakkes handskerne og sendes til leverandøren, som sælger handskerne til professionelle og private forbrugere. 

Video: Sådan fremstilles latexhandsker i Malaysia

Sådan vælger du den rigtige handskestørrelse

Den bedste handskestørrelse er som regel en størrelse, der er en smule større end din hånd, det giver optimal pasform og komfort.

Latexhandsker findes i forskellige størrelser: X-small, small, medium, large, og X-large.

Til kvinder passer engangshandsker i str. X-small og small generelt bedst. Til lidt større hænder er str. medium til gengæld bedre.

Handsker i str. large og X-large passer i reglen godt til mænd. 

Sådan bruger du latexhandsker korrekt

  • Fjern fingerringe og ure, som kan rive hul i handsken. 
  • Vask og tør hænderne grundigt, inden handskerne tages på. 
  • Tjek handsken: Er der skader eller fejl, bør de kasseres. 
  • Hvis handskerne går i stykker under arbejdet, skal de kasseres. 
  • Når du skifter opgavetype, bør handskerne udskiftes. 

Bemærk venligst, at latexhandsker ikke kan genbruges.

Gode råd til hudpleje

Engangshandsker beskytter huden, men lukker også huden inde, så der kan opstå bakterievækst. Efter brug af handsken anbefales det, at du vasker hænder eller bruger hånddesinfektion. Hænderne har også godt af at blive smurt med en neutral håndcreme, så fugtbalancen bevares.