Indholdsfortegnelse

Engangshandsker til rengøring

Engangshandsker er et uundværligt værnemiddel til rengøring, da daglig kontakt med rengøringskemi og vand slider på hænderne. For rengøringsassistenter er engangshandsker f.eks. et vigtigt redskab, så arbejdsbetinget håndeksem og hudbelastning undgås. 

Men hvilken engangshandske er egentlig bedst til rengøring? Læs videre her, og få mere at vide om hvilke typer engangshandsker professionelle og private kan bruge. 

Hvem kan bruge engangshandsker til rengøring?

Engangshandsker til rengøring kan benyttes af flere forskellige grupper. Rengøringsassistenter skal f.eks. bære handsker, så de får den fornødne beskyttelse under arbejdet.

Pedeller, som udfører snavsede rengøringsopgaver med vand og smuds, kan også beskytte hænderne med engangshandsker.

Private forbrugere kan også have fordel af engangshandsker, f.eks. til at beskytte huden mod allergiske reaktioner fra rengøringsmidler, eller i forbindelse med stærkt snavsede rengøringsopgaver i hjemmet. 

Hvilke engangshandsker kan bruges til rengøring?

Gode engangshandsker skal gerne kunne modstå rengøringskemikalier effektivt, så beskyttelsen er optimal.

Det er desuden også vigtigt, at handskerne værner brugeren effektivt mod kontakt med biologiske smittekilder såsom bakterier og vira. Disse risici kræver en handske, som er lavet af modstandsdygtige materiale, som ikke nemt mørnes, eller får rifter og huller.

Det er desuden også væsentligt, at handsken er fleksibel og komfortabel, når der skal udføres rengøringsopgaver over længere tid.

Hvis man kigger på handsker, der møder disse kriterier, er der tre muligheder :

  • Nitrilhandsker
  • Latexhandsker
  • Vinylhandsker

Hvilke egenskaber har nitril, latex og vinylhandsker?

Nitrilhandsker er lavet af syntetisk gummi, som giver stærke, fleksible handsker med god pasform. Handsken beskytter effektivt mod både biologiske smittekilder og mange former for kemi, f.eks. stærk rengøringskemi. Handsken værner også mod vand og smuds. Nitrilhandsken er derfor en universalløsning, som giver en bredspektret beskyttelse mod flere slags risici. 

Latexhandsker er fremstillet af det meget elastiske materiale naturgummi, også kaldet latex. Latexhandsken har generelt en bedre pasform og gennemfølingsevne end nitrilhandsken. Latexhandsker beskytter godt imod biologiske smittekilder, vand, snavs og smuds, men ikke særligt godt mod kemi. Latexhandsker kan desuden give allergi pga. latexproteinerne i naturgummiet. Det er især de pudrede versioner af latexhandsken, som har allergirisiko. 

Vinylhandsker er det tredje alternativ, som dog kun er egnet til korte rengøringsopgaver med milde rengøringsmidler. Handskerne, som er billigere end nitril- og latexhandsker, kan f.eks. anvendes af private forbrugere, når der skal løses korte opgaver. Rengøringsassistenter og pedeller får dog ikke den fornødne beskyttelse mod kemi, bakterier og vira, da vinylhandsker er mindre modstandsdygtige mod disse risici. Vinyl får oftere rifter og huller, når materialet udsættes for stræk og belastninger.

Hvilken engangshandske er bedst til rengøring?

I rengøringsbranchen anbefales nitrilhandsker ofte som den handske, der beskytter universelt og bedst mod de risici, der er til stede. Nitrilhandsker beskytter bredspektret mod stærk kemi, biologiske smittekilder, vand og smuds. Til sammenligning skærmer latexhandsker ikke særligt godt mod kemi, og vinylhandsker kan kun benyttes til korte opgaver med milde rengøringsmidler. 

Nitrilhandsker er desuden sikrere at anvende i forhold til latexhandsker, som har allergirisiko. I nogle få tilfælde kan personer dog få allergi af de acceleratorer, som er i nitrilhandsker. Hvis man vil være på den sikre side i forhold til den relativt lille risiko, kan man vælge acceleratorfri nitrilhandsker

Hold øje med mærkningen

Ifølge BFA Service Turisme, er det en god ide at sikre sig, at engangshandskerne har den rigtige mærkning. Det er vigtigt kun at anvende engangshandsker, der er CE-mærkede, og som lever op til standarderne EN 420 og EN 374-1. Standarderne sikrer, at handskerne lever op til en række sikkerhedskrav og tilladte grænseværdier, som er fastlagt af EU. 

Afdæk behovene med en kemisk APV

En kemisk APV kan desuden hjælpe til at afdække hvilken engangshandske der er mest passende til arbejdssituationen. Ved en kemisk APV analyseres hele arbejdsgangen. Man kigger blandt andet på afdelinger og processer, hvor der er brug for beskyttelse af hænderne mod vand, rengøringsmidler, desinfektionsmidler, kemikalier, mikroorganismer osv. Det undersøges også hvor hyppigt der skal anvendes handsker, og i hvor lang tid.  

Du kan få mere information om hvad en kemisk APV indebærer her: Engangshandskers modstandsevne.

Der er også grundig information at hente om de 6 mest brugte engangshandsker på markedet i guiden: Engangshandsker: Den definitive guide. Du finder guiden ved at scrolle lidt ned på siden, som du lander på. 

Hvor kan jeg få mere at vide?

Engangshandsker er et essentielt redskab til at udføre rengøringen forsvarligt. Der er desuden en række gode råd til hvordan du kan undgå hudproblemer og allergi, hvis du arbejder med rengøring. Rådene er udarbejdet af BFA Service Turisme og du finder dem her: 

Temaside: Hvad er arbejdsbetinget håndeksem? På med handsken i rengøringsbranchen.

Temaside: Anvend handskerne rigtigt. Brug handskerne med omtanke

Instruktionsfilm: På med handsken. Sådan bruger du handsker rigtigt i arbejdet med rengøring