Indholdsfortegnelse

Engangshandsker til madlavning

Fødevaregodkendte handsker er nyttige af mange grunde. Ved brug af en fødevaregodkendt handske undgås for det første overførsel af skadelig kemi fra handsken til levnedsmidlet.

En fødevaregodkendt handske skærmer for det andet også den der bærer handsken, da man undgår kontakt med fødevarer, som kan virke lokalirriterende på huden, f.eks. chili eller sure fødevarer.

Handsken beskytter for det tredje huden imod forskellige former for farveafsmitning fra fødevarer, f.eks. rødbedesaft.

For det fjerde er en fødevaregodkendt handske et godt valg, da den højner hygiejnen og sikkerheden. Bæreren undgår at hænderne kommer i kontakt med f.eks. kødsaft, bakterier og lignende, som kan gemme sig under neglene. Og man forebygger samtidig smittespredning fra bæreren, da handsken lukker bakterier inde, som kan smitte andre. 

Hvad er fødevaregodkendte handsker?

En fødevaregodkendt handske må benyttes til håndtering af fødevarer, f.eks. i private hjem eller professionelle køkkener. Godkendelsen “fødevaregodkendt” betyder, at handsken er fri for skadelig kemi, som kan kontaminere fødevarerne.

Det er EU, der sørger for at fødevaregodkendte handsker overholder gældende regler, så materialerne i handsken ikke smitter af på fødevaren og udgør en sundhedsrisiko.

Man kan kende fødevaregodkendte handsker på bl.a. piktogrammet “Glas og gaffel”. 

Har du brug for en grundig introduktion til engangshandsker, f.eks. om hvilke handsker, der beskytter imod stærk kemi og biologiske smittekilder? Få mere at vide i vores guide til engangshandsker, som du finder ved at scrolle lidt ned på siden, du lander på: Engangshandsker: Den definitive guide

Glas og gaffel symbolet

Pas på skadelig kemi i gummihandsker

Uanset om du skal bruge fødevaregodkendte handsker til sikker håndtering af fødevarer i hjemmet eller i forbindelse med erhverv, hvor der fremstilles eller sælges fødevarer, er det vigtigt at bruge en handske godkendt til levnedsmidler.

Fødevarestyrelsen fraråder f.eks. at man bruger almindelige gummihandsker til klargøre fødevarer med. Der kan overføres uønsket, skadelig kemi til maden. Det er Fødevarestyrelsen og EU, der regulerer og godkender handsker til fødevarehåndtering.

Forskellige typer engangshandsker til madlavning

Hvilke typer engangshandsker kan man bruge til madlavning og fødevarehåndtering, og hvilke egenskaber har de forskellige handsker? Få mere information om disse fire handsker i det følgende:

  • LDPE-handsker
  • Vinylhandsker
  • Latexhandsker
  • Nitrilhandsker

LDPE-handsken

Denne engangshandske kaldes også for tankhandsker. LDPE-handsker er billige, og udmærkede til hurtig håndtering af fødevarer, f.eks. i forbindelse med salg af fødevarer i bagerier og delikatesser.

LDPE-handsker beskytter dog begrænset, har en dårligere pasform og gennemfølingsevne, og er derfor ikke egnet til arbejde, der kræver præcision. Handsken bør bruges til korte opgaver, og skal smides ud efter brug.

LDPE-handsker

Vinylhandsken

En vinylhandske kan bruges istedet for en LDPE-handske eller en gummihandske. Det er dog ikke alle vinylhandsker, der er fødevaregodkendte, derfor er det en god idé at holde øje med hvilke opgaver vinylhandsken er godkendt til. Vinylhandsker er billige, hudvenlige og former sig bedre om hånden i forhold til LDPE-handsker.

De er nemme at bruge, med en glat overflade og bedre gennemfølingsevne. Vinyl har dog dårlig brudstyrke i forhold til latex- og nitrilhandsker, og er ikke egnet til håndtering af fedtede fødevarer. Nogle vinylhandsker er godkendt til fødevarehåndtering, men andre er ikke, så man bør altid tjekke produktbeskrivelsen.

Vinylhandsker

Nitrilhandsken

Denne type handske er lavet af syntetisk materiale uden latexproteiner, som kan give allergi. En nitrilhandske godkendt til fødevarer, anbefales generelt at bruge som førstevalg, sammenlignet med handsker af latex eller vinyl, da man undgår at udvikle kontaktallergi pga. latexproteiner.

Nitrilhandsken udmærker sig ved en udmærket pasform, god brudstyrke og gennemfølingsevne. Den beskytter bæreren godt og egner sig til en lang række opgaver, også fødevarehåndtering, hvis handsken er godkendt til det. 

Nitrilhandsker

Latexhandsken

En latexhandske har tidligere været den mest brugte handske i mange sammenhænge pga. dens optimale pasform, men nu bruges den mindre og mindre, fordi den kan fremprovokere latexallergi. Latex er meget fleksibelt og behageligt at have på som handske. Der er rigtig god gennemfølingsevne, sammenlignet med andre typer handsker.

Men det frarådes generelt at anvende handsken pga. allergirisikoen. Der kan dog i enkelte tilfælde af leverandørproblemer være situationer, hvor man er nødsaget til at bruge latexhandsker som midlertidig løsning. Hold øje med produktbeskrivelsen, hvor der skal stå, om handsken er fødevaregodkendt.

Latexhandsker