Indholdsfortegnelse

Engangshandsker til kosmetologer

Skønheds- og wellnessbranchen er i vækst, da plejende behandlinger tiltrækker mange danskere, hvadenten det er på små, lokale klinikker eller på større wellnesscentre. 

 

Kosmetologers arbejde er spændende og alsidigt, men også fysisk krævende, der trækkes f.eks. veksler på huden, når der bruges kemiske stoffer til behandlinger. Det betyder, at kosmetologer er udsatte for at udvikle hudlidelser på arbejdet. 

 

I denne artikel får du gode råd til at beskytte dig selv og dine kolleger ved at skabe en sikker arbejdsplads i forhold til farlig kemi, og bruge værnemidler, f.eks. engangshandsker, som beskytter mod invaliderende hudlidelser. 

En kemisk APV afslører problematiske stoffer

Det er et lovkrav fra de danske myndigheder, at der foretages en kemisk APV på klinikken. En kemisk APV kortlægger farlige stoffer, så man kan arbejde sikkert med materialerne. Du kan eksempelvis bruge Arbejdstilsynets vejledning til at lave en kemisk APV her: Arbejde med stoffer og materialer

Når man udfører en kemisk arbejdspladsvurdering, kommer man omkring hele arbejdsgangen. Der stilles skarpt på afdelinger og processer, hvor der er brug for beskyttelse af hænderne mod vand, rengøringsmidler, kosmetologiske produkter med kemikalier osv.

Det kortlægges f.eks. også hvornår man bør bære beskyttende engangshandsker, og hvor lang tid der er behov for at bruge handskerne.

Hvis du gerne vil have grundig viden om forskellige engangshandsker på markedet, og hvordan de adskiller sig fra hinanden, kan du læse mere i guiden: Engangshandsker: Den definitive guide. Du kommer til guiden ved at scrolle lidt ned på siden, som du lander på. 

Brug STOP-rådene til at undgå farlige stoffer

Når den kemiske APV er lavet, er næste trin at undgå unødvendig kontakt med farlige stoffer og materialer. Arbejdstilsynet anbefaler, at man bruger STOP-princippet: 

  • Substitution
  • Tekniske foranstaltninger
  • Organisatoriske foranstaltninger
  • Personlige værnemidler

For at få mest ud af STOP-princippet, skal det helst bruges i rækkefølge: 

Først skal farlige stoffer udskiftes (substitution), det kan f.eks. være kosmetologiske produkter, der erstattes med ufarlige eller mindre skadelige produkter. Det er f.eks. bedre at anvende færdigblandede kosmetiske produkter, fordi man undgår at komme i kontakt med støvende pulver, der skal røres op.

Andet trin i princippet, tekniske foranstaltninger, kan f.eks. være at indføre lukkede anlæg og udsugning som fjerner farlige stoffer, når de anvendes i klinikken. 

Tredje led i processen, organisatoriske foranstaltninger, handler om at organisere arbejdet, så farlige stoffer undgås og ikke spredes fra et område til et andet. Rengøring og sikker håndtering af affald er et vigtigt redskab i den forbindelse.  

Sidste led i princippet, personlige værnemidler, skærmer brugeren mod farlige stoffer og materialer, f.eks. brug af engangshandsker eller forklæder. 

Kosmetologers hud er i risikozonen

Kosmetologer tilbyder en række behandlinger, hvor der typisk anvendes forskellige kosmetologiske produkter, som er underlagt generel EU-lovgivning om hvad produkterne må indeholde. Men produkterne samtidig undtaget reglen om sikkerhedsdatablade, der kan give grundigere information om produktets risici.

Derfor er kosmetologer desværre udsatte for at udvikle hudlidelser. De hyppigste problemer er eksem og hudallergi, som udvikler sig over en længere periode.

Udover en kemisk APV, anbefaler BFA kosmetologer i sin branchevejledning at være forsigtige i omgangen med disse kemikalier, da de kan give eksem eller hudallergi: 

  • Acrylater i produkter til negle 
  • Rengøringsmidler og desinfektionsmidler 
  • Acetone og rensevæsker til apparater 
  • Frugtsyrer (PHA og AHA) og salicylsyre  
  • Æteriske olier  
  • Oxydationsfarver til bryn og vipper 
  • Konserveringsmidler, parfume- og farvestoffer i kosmetikprodukter 

Kilde: Branchevejledning om arbejdsmiljø for kosmetikere

Hvilken engangshandske anbefales til kosmetologer?

BFA, Branchefællesskab for Arbejdsmiljø, anbefaler nitrilhandsker til kosmetologer, og fraråder i samme forbindelse latexhandsker, som udgør en allergirisiko pga. latexproteinet i handskerne. BFA anbefaler nitrilhandsker, fordi handskerne beskytter mod flest kemiske stoffer, og man anbefaler også kosmetologer at bruge bomuldshandsker under engangshandskerne, for at undgå at hænderne opblødes af sved. 

8 gode grunde til at bruge nitrilhandsker

Nitrilhandsker er fremstillet af syntetisk gummi, som giver behagelige og fleksible handsker. Nitrilhandsker er fri for latex, et naturmateriale, som kan give latexallergi hos bæreren. Det gør nitrilhandsker til en foretrukken handske blandt mange, både med og uden allergi. Nitrilhandsker skiller sig ud med følgende egenskaber:

  1. Latexfri 
  2. God gennemfølingsevne
  3. God pasform på hænderne
  4. Beskytter mod kemikalier og vand
  5. Beskytter ved risikable opgaver
  6. Holdbare ved længere opgaver
  7. Lang holdbarhed ved opbevaring
  8. Modstandsdygtig mod punktering og rifter

Hvis du vil vide mere om nitrilhandsker, så kan du læse en artikel om handsketypen her: Nitrilhandsker

Vælg den rigtige handskestørrelse

Nitrilhandsker i størrelse x-small og small passer de fleste kvinders hænder udmærket. Til lidt større kvindehænder er str. medium et bedre match. Til mænd anbefales str. large og X-large. Det er vigtigt, at nitrilhandsken ikke klemmer om hånden, da det kan give bæreren ubehag, og øge risikoen for skader på handsken.

Vælg gerne en handskestørrelse, som er en smule større end din hånd for optimal pasform og komfort. Handskerne bør dog ikke sidde for løst på hånden. 

Sådan bruges nitrilhandsker korrekt

Sådan anvender du nitrilhandsker, så de beskytter optimalt i arbejdssituationen: 

  • Fjern smykker og ure.  
  • Vask og tør hænderne godt, inden handskerne tages på. 
  • Hvis der er skader eller fejl på handskerne, bør de kasseres. 
  • Hvis handskerne går i stykker under arbejdet, f.eks. i form af rifter eller punkteringer, skal de kasseres. 
  • Når der skiftes fra en type opgave til en anden type opgave, bør handskerne udskiftes. 
  • Brug nitrilhandskerne i en begrænset periode. 
  • Bemærk venligst, at nitrilhandskerne ikke kan genbruges.